Et grønt sitrondryss..


Til
desserten kanskje?

 Som
pynt på en 
nydelig

 fromasj!

Kanskje
til
 vennefesten?

Det er
 gjerne akkurat da du mangler den
 grønne fargen!

Og - 
det passer jo ikke så godt med hverken persille eller
 salatblader, så det er akkurat da den flotte sitronmelissen kommer helt til sin spesielle
rett!


Sitronmelisse og urtevenner..


Sitronmelisse!

Dette er 
en av de gamle flerårige te-plantene som stammer fra områdene rundt 
middelhavet!





 Og - 

har du sitronmelisse i hagen din?
Ja, da har du også bier!

Men i dag
tenker vi ikke så mye over hvor viktige disse "bi-plantene" var i det gamle bondesamfunnet.
Biene gir jo honning og voks!

Og -
så bidrar de til bedre fruktsetting, og det er det flere som begynner å gjenoppdage - de oppdager at denne naturmetoden er viktig for frukthagen, kornavlingen og faktisk til dyrkingen av raps - ja, at avlingene blir større hvis det står bikuber
 i kanten av frukthagen!

I de små
 private hagene våre har dette kanskje ikke den helt
 store betydningen - men uansett så har du kanskje plass til ei rot med sitronmelisse i hagen?
 Eller i ei verandakasse eller oppi ei krukke?





Sitronmelisse kan gjerne stå
midt i staudebedet..

den er 
jo ganske diskret der den står, friskt grønn i fargen!

Og - 
den sprer seg, men ikke så helt uhemmet slik som jeg lærte deg
 om mynten!
Små frøplanter dukker nok opp her og der, men de er ganske enkle
 å fjerne.

Sitronmelisse er
en av de gamle ærverdige teplantene!
Du kan bruke den frisk eller tørket - og spesielt sammen med mynteblader synes jeg det blir
en smakfull te!

Blader av solbær, jordbær og bringebær kan også tørkes, slik kan du prøve deg fram
og lage din egen helt spesielle blandings-te!

Når du skal tørke
sitronmelisse, så bruk unge spede skudd tidlig i sesongen, før blomstringen - la dem henge eller 
ligge luftig til bladene bare kan gnies av.

Tidligere
 ble sitronmelisse benyttet mot
melankoli, uro og søvnvansker - og dette er fremdeles aktuelt spesielt i tysk
urtemedisin - spennende!

Sitronmelisse
 dufter sterkt, friskt og rent når du gnir et sitronmelisseblad
 mellom fingrene dine, men smaken er ikke alltid så lett å overføre 
til maten!

Men å koke med
en kvist av sitronmelisse i fruktgrøten og syltetøyet gir
 en god smak!

Noen
bruker sitronmelisse i fiske- eller kjøttrullader enten friske
 eller tørket.

Og
ellers?

Tja..

jeg synes sitronmelisse gjør
 det lille ekstra!

Den er
 prikken over ièn og gjør virkelig 
 susen!

Spesielt
dessertbordet..

for
is, gele`, sorbeet, puddinger, fromasjer og kaker får jo virkelig det fristende og
friske innbydende utseendet av
 et lite grønt blad

sitronmelisse!


God novembermandag til deg!


Kommentarer

  1. FLINKE ELSE BRITT!
    JEG LÆRER SÅ MY AV DEG!
    KLEM ELI:)

    SvarSlett
  2. Åå, takk for at du minnet meg på sitronmelisse. Brukte det mye før i desserter og det smaker jo så godt :) på tide å gjeninnføre kjenner jeg. Ellers må jeg si jeg er litt misunnelig på hagen din, den ser fantastisk fin ut :)

    SvarSlett
  3. dette var nyttig info...tusen takk!

    klem tone

    SvarSlett
  4. Ja dette var flott om sitronmelisse!...men jeg har alltid trodd den ikke kunne overvinter i hagen...men der tok jeg feil gitt:)
    Takk for et flott innlegg:)
    God uke til deg:))

    SvarSlett
  5. Mmm, syns eg kjenner lukta og smaken :)

    Fin veke vidare til deg !
    Klem

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg