Tid for å høste..
Husker
du på søndag
at jeg hadde kjøkkenbordet
fullt med bladpersille
som skulle
tørkes?
Her
ser du persillen
etter tørkingen, og som du ser
så skal det ganske
mye urter
til!
Når
du bruker friske
urter i matlagingen så må
det alltid mer til enn når du bruker
tørkede urter fordi som du ser så blir persillen
mye mer konsentrert når den
kommer ut av
urtetørken!
Noen
stilker er litt
kraftige så de tar jeg bort -
ellers så smuldrer jeg
persillen litt med
fingrene
ganske
enkelt!
Det
går også an
å bruke en morter -
da blir det litt finere i
konsistensen.
Basilikumfrøene
ble sådd i februar og helt
fram til nå så har det bugnet av
grønn og rød basilikum i
vinduskarmen!
De
er veldig fine
og det er fristende å la de stå litt lenger
men siden de har blomstret så synes jeg tiden
er inne for å plukke bladene
og fylle fryseren -
det
er lurt å gjøre
det nå før de gulner og taper seg i
smaken!
Lurer du på hvorfor bladene er så store?
Hemmeligheten er å la basilikumen
stå inne i kjøkkenvinduet med kun ettermiddagssol
hele sesongen - og så har jeg bittelitt hønsegjødsel oppløst i ei 1 1/2 liters flaske fyllt med vann
som jeg gir basilikumen litt av hver eneste uke hele sesongen -
og da vokser den så det
knaker!
Sensommer
og
tid
for
å
høste..
Basilikumbladene
legges i fryseposer og det
er lurt å klemme posene flate slik at de ikke tar så stor plass i fryseren!
Det er enkelt å bruke fryst basilikum -
det er bare å smuldre en neve eller to direkte fra posen ned i tomatsausen, på pizza, i lasagne etc -
det smaker akkurat som fersk basilikum!
Nesten
litt vemodig å
høste inn nå når den blomstrer så
vakkert!
Før..
og
etter..
kjenner
at jeg gleder
meg til neste sesong
allerede!
så har jeg kjøpt
inn alt for mye bananer
igjen..
det
er så fristende altså -
spesielt hvis jeg kommer over
økologiske bananer i
butikken!
Men
det er jo begrenset
hvor mye bananer som spises -
når vi ikke er en
apekattfamilie!
En
super ide
hvis du har for mye bananer
er selvfølgelig å lage ei deilig banankake -
men det som jeg har gjort her er å dele hver banan i f eks 3-4 biter og
så fryse dem - det er utrolig godt å bruke fryste bananbiter i
smoothien eller som ekstra næring og smak i din
favoritt-morgenshake!
" De vennlige ord som sies i dag, kan bære frukt i morgen"
Mahatma Gandhi (1869-1948) indisk frigjøringsleder og statsmann
Dette er dagens inspirasjonsord å ta med seg for deg og meg ut i denne fine augustdagen!
Alt godt!
Kjærlig hilsen Else Britt
Herleg innlegg!
SvarSlettMå så meir til neste vår :-)
Veldig kjekt å plukke frå eigen hage.
Ha fin kveld!
Så spennende å se hvordan du tar vare på urtene. Skal tro hvordan man best tar vare på Chili. Jeg har mer røde chili enn det som er normalt å bruke. Vet du hva jeg bør gjøre med de? Hilsen fra Liv
SvarSlettHei Liv! :)Det har blitt ganske populært å dyrke forskjellige chilisorter, og det går fint an å tørke dem! :) En måte er å tørke dem i solen - da er det lurt å vite om det blir solrikt noen dager framover - du kan tørke dem ute - del dem i to på langs - ta ut kjernene og legg dem med snittflaten ned på et f eks kjøkkenpapir. Stå opp tidlig og la dem få masse sollys - minst åtte timer første dagen. Slik fortsetter du - snu dem innimellom - og når chiliene smuldrer mellom fingrene dine - det kan ta noen dager - er de ferdig tørket og kan leges på glass.
SvarSlettI ovnen kan du tørke chili på 60-80 grader - del dem på samme måte og legg dem med snittflaten ned. Ha ovnsdøra på gløtt - og la dem tørke slik minst en hel dag - obs varmen, skru ned hvis de blir brune.
Noen henger opp chili, men det har jeg ikke prøvd, det tar visst et par uker minst.
Ellers går det helt sikkert an å tørke chili i ei slik urtetørke som du sikkert har sett at jeg har - jeg har ikke prøvd, men det er helt sikkert supert vil jeg tro.
Det er nesten komisk å se hvor lite som blir igjen når jeg tørker forskjellige urter for tiden - skjønner godt at en liten pose krydderurter koster litt! ;) Jeg gjør det egentlig bare for moro - liker å "rote" med sånt og så ha litt eget krydder til vinteren. :) Du må prøve å tørke chilien, Liv, kjempefint å bruke i maten, sunt og godt! :)
Hilsen Else Britt :)