Esekiel-brød..
Husker
du på lørdag?
Da jeg holdt på med noen
spirer?
Tenk!
I går
på tirsdagskvelden
har jammen disse spirene sammen
med mel, gjær, salt og vann blitt til verdens
beste brød!
Joda!
Det
var på
lørdag det hele
startet..det var da jeg begynte så ivrig
å skylle alt som skulle
spire og gro!
Jeg
har pleiet,
pratet, kikket, skyllt
og ikke minst undret meg over spirebollen på
kjøkkenbenken i den spennende prosessen som
har foregått på benken min ved
kjøkkenvinduet!
Dette
er ikke hvilket som helst slags
brød
neida!
Dette er profeten Esekiel sitt brød!
Det er
et fabelaktig bibelsk brød -
for i Bibelen, i Esekiel kap. 4, vers 9
så står det:
" Nå skal du ta hvete,
og bygg, bønner, hirse og spelt, legge det oppi
et trau og bake brød av det.."
Situasjonen var slik
at Esekiel skulle sone for jødenes gudløshet ved å ligge utenfor
Jerusalem i 390 dager, og da ga Gud Esekiel denne brødoppskriften - og dette brødet
var det eneste profeten fikk spise i over et år!
Jeg
skyller alt
sammen minst fire ganger
daglig.
Så
må jeg fortelle deg
at oppskriften på Esekiel-brød har jeg hatt i oppskriftspermen min siden 1996...
jeg gjemte ei side som stod i Dagbladet den gangen, for jeg syntes
det virket så spennende!
Men så har årene gått!
Kanskje jeg måtte
bli "voksen" og mye mer tålmodig først?
Forstå at det tar tid og innlevelse å skape kvalitetsmat?
Kanskje det!
Jeg
ble ihvertfall sittende å se på
den spennende Esekiel-brødoppskriften her en dag..
og plutselig kunne jeg nesten ikke vente med å få sette i gang
spireprosessen!
Spiringen
pågikk til tirsdag morgen (2-3 dager).
Da ble spirene kjørt i kvern - det er supert å bruke en
food-prosessor.
Det
ble ei litt tjukk masse -
som jeg blandet sammen med gjær, havsalt, vann
og mel - og jeg brukte speltmel istedenfor vanlig
hvetemel.
Deigen står til heving i 8 timer.
Deigen
hever seg sakte!
Men om tirsdagskvelden
er den ferdig til utbaking - og jeg lagde fire brød først - istedenfor tre i oppskriften,
for jeg vil ikke ha brødene så altfor
store - men det er en
smaksak!
Deigen
ble løs og fin -
jeg hadde gjemt litt mel til
utbakingen.
Det
er så rart å tenke på
at det er linser, bønner og masse hele gryn i deigen -
det synes ikke så mye igjen egentlig, for
alt ble jo så godt malt i
kverna.
Brødene sto to timer til heving i formene.
Ovnen på 180 grader - steketid 1 1/2 time nederst i ovnen
Det
sies om Esekiel-brødet at
et mer næringsrikt brød får du ikke! Nesten alt vi trenger av næringsstoffer
kan vi få i dette brødet - for korn, bønner og linser gir tilsammen et meget
høyverdig mineral og proteininnhold.
Her
kan du lese mer om fordelene ved
Esekiel-brødet.
Det
var nesten
trist å være ferdig med
hele prosessen!
Men
jeg ble litt stolt..
det var en god følelse når brødene lå ferdige på disken,
og jeg ble veldig fornøyd med
resultatet!
Nydelig smak!
Det
hører med til historien at
jeg doblet oppskriften, slik at det ble åtte
brød - jeg malte og stekte i to
omganger!
Så
er det lurt
på lage deigen sent en kveld -
før en fridag eller ei helg - og så heve deigen i åtte timer
mens du sover!
Slik at du
baker brødene og legger dem i brødformene
neste morgen - for da skal de etterheve bare to timer, så tar stekingen halvannen time -
da blir Esekiel-brødene dine ferdige kanskje i løpet av
foremiddagen!
Er det ikke fabelaktig?
Her
sitter jeg med mine bibelske
superbrød!
De
strutter av næring - det
skulle ikke forundre meg at dette er energirike
matpakkebrød og herlige energi-boost i
tursekken!
God onsdagskveld!
Brødene ser veldig gode ut -og for en spennende prosess! :-) Fikk lyst til å bake slike...takk for inspirasjon!
SvarSlettHa en fin kveld! :-)
Så spennendde da!! Du er ikke "omaklaus" akkurat! ;)
SvarSlettDet er et brød jeg lenge har hatt lyst til å lage.
SvarSlettSer veldig godt ut.
Nå satte du i gang en prosess hos meg.
Får kjøpe inn det jeg trenger i løpet av
morgendagen så blir det nok Esekiel brød her også
etter hvert
Takk til deg :)
Så spennende, men prosessen var lang. De ser kjempegode ut. Kos deg. D
SvarSlettSå spennende :) Nå fikk jeg lyst å bake de brødene :) Takk for at du inspirerer :)
SvarSlettØnsker deg en riktig god natt :)
Hvor får du tak i hele korn?
SvarSlettDu får kjøpe de på Life =)
Slett