Et grønt sitrondryss..
Til
desserten kanskje?
Som
pynt på en
nydelig
fromasj!
Kanskje
til
vennefesten?
Det er
gjerne akkurat da du mangler den
grønne fargen!
Og -
det passer jo ikke så godt med hverken persille eller
salatblader, så det er akkurat da den flotte sitronmelissen kommer helt til sin spesielle
rett!
Sitronmelisse!
Dette er
en av de gamle flerårige te-plantene som stammer fra områdene rundt
middelhavet!
Og -
har du sitronmelisse i hagen din?
middelhavet!
Og -
har du sitronmelisse i hagen din?
Ja, da har du også bier!
Men i dag
tenker vi ikke så mye over hvor viktige disse "bi-plantene" var i det gamle bondesamfunnet.
Biene gir jo honning og voks!
Og -
så bidrar de til bedre fruktsetting, og det er det flere som begynner å gjenoppdage - de oppdager at denne naturmetoden er viktig for frukthagen, kornavlingen og faktisk til dyrkingen av raps - ja, at avlingene blir større hvis det står bikuber
i kanten av frukthagen!
I de små
private hagene våre har dette kanskje ikke den helt
store betydningen - men uansett så har du kanskje plass til ei rot med sitronmelisse i hagen?
Eller i ei verandakasse eller oppi ei krukke?
Sitronmelisse kan gjerne stå
midt i staudebedet..
den er
jo ganske diskret der den står, friskt grønn i fargen!
Og -
den sprer seg, men ikke så helt uhemmet slik som jeg lærte deg
om mynten!
Små frøplanter dukker nok opp her og der, men de er ganske enkle
å fjerne.
Sitronmelisse er
en av de gamle ærverdige teplantene!
Du kan bruke den frisk eller tørket - og spesielt sammen med mynteblader synes jeg det blir
en smakfull te!
Blader av solbær, jordbær og bringebær kan også tørkes, slik kan du prøve deg fram
og lage din egen helt spesielle blandings-te!
Når du skal tørke
sitronmelisse, så bruk unge spede skudd tidlig i sesongen, før blomstringen - la dem henge eller
ligge luftig til bladene bare kan gnies av.
Tidligere
ble sitronmelisse benyttet mot
melankoli, uro og søvnvansker - og dette er fremdeles aktuelt spesielt i tysk
urtemedisin - spennende!
Sitronmelisse
dufter sterkt, friskt og rent når du gnir et sitronmelisseblad
mellom fingrene dine, men smaken er ikke alltid så lett å overføre
til maten!
Men å koke med
en kvist av sitronmelisse i fruktgrøten og syltetøyet gir
en god smak!
Noen
bruker sitronmelisse i fiske- eller kjøttrullader enten friske
eller tørket.
Og
ellers?
Tja..
jeg synes sitronmelisse gjør
det lille ekstra!
Den er
prikken over ièn og gjør virkelig
susen!
Spesielt
på
dessertbordet..
for
is, gele`, sorbeet, puddinger, fromasjer og kaker får jo virkelig det fristende og
friske innbydende utseendet av
et lite grønt blad
et lite grønt blad
sitronmelisse!
God novembermandag til deg!
FLINKE ELSE BRITT!
SvarSlettJEG LÆRER SÅ MY AV DEG!
KLEM ELI:)
Åå, takk for at du minnet meg på sitronmelisse. Brukte det mye før i desserter og det smaker jo så godt :) på tide å gjeninnføre kjenner jeg. Ellers må jeg si jeg er litt misunnelig på hagen din, den ser fantastisk fin ut :)
SvarSlettdette var nyttig info...tusen takk!
SvarSlettklem tone
Ja dette var flott om sitronmelisse!...men jeg har alltid trodd den ikke kunne overvinter i hagen...men der tok jeg feil gitt:)
SvarSlettTakk for et flott innlegg:)
God uke til deg:))
Mmm, syns eg kjenner lukta og smaken :)
SvarSlettFin veke vidare til deg !
Klem