Salvie-forelskelse..
En
liten
sommerforelskelse..
liten
sommerforelskelse..
for
salvieplanten
salvieplanten
med de grågrønne
bladene..
den
er jo bare noe helt for seg
selv!
Du
har kanskje sett den
når du har vært under sydeligere
himmelstrøk?
Og -
i grønnsakdisken
der har du selvfølgelig sett den, men du har kanskje stusset
litt..
tja,
lurt litt på hvilken urt dette egentlig
er?
Og
tenk!
Hvis
du skulle kjøpe ei slik potte hos
grønnsakhandleren..
ja,
da har du egentlig planter nok til en hel liten
salviehekk!
Om
sommeren blomstrer den så fiolett og vakkert!
Ja, den fortjener en plass i hagen - selv om du ikke absolutt vil bruke krydderet,
bare fordi den er så
fin!
Jeg
har salvie i krukker, og om vinteren setter jeg dem bare i ly -
godt inn i en lun krok, da står de med bladene på hele vinteren, så klipper jeg dem tilbake ca halvparten - utpå våren.
Salvie
er slett ikke kresen, vanlig kalkholdig hagejord holder i
massevis!
Så
liker den gjerne sol og varme
for den vokser jo opprinnelig så vilt og lekent rundt kysten av
middelhavet!
massevis!
Så
liker den gjerne sol og varme
for den vokser jo opprinnelig så vilt og lekent rundt kysten av
middelhavet!
der du bor!
I
hagen kan salvie bli like vakker som
lavendel!
Og -
har du salvie ,så blir du veldig
rik!
Rik..
på
rik!
Rik..
på
bier, humler og de vakreste sommerfugler
i hagen din!
På
kjøkkenet bruker jeg et salvieblad i
kryddereddiken, og et par salvieblad er deilig i pizzasausen, eller til pasta og i
gryteretter.
Siden
jeg lager mest vegetarretter her i Humlehagen, prøver jeg meg gjerne fram -
og det er alltid 2-3 salvieblader i lasagnen, tomatsausen eller
grønnsaksuppen!
Smaken
er litt dominerende, så 2-3 blader er ofte
nok!
Noen
bruker salvie til retter av innmat -
og det er sagt at salvie er bakteriehemmende og gjør fet mat mer
lettfordøyelig!
og det er sagt at salvie er bakteriehemmende og gjør fet mat mer
lettfordøyelig!
Til kylling
kan det være godt å banke en kyllingfilet, legge på ei skive med spekeskinke
og ett enkelt salvieblad på kjøttet -
før
kyllingfileten rulles sammen og stekes forsiktig -
før
kyllingfileten rulles sammen og stekes forsiktig -
spennende!
Og
ellers?
Ja, noen
synes at salvieblader
synes at salvieblader
er helt uunnværlig i stuffingen
til
nyttårskalkunen!
Så
altså -
det
er mange gode grunner
til å glede seg over
salvieplanten!
God tirsdag fra oss i Humlehagen!
Hvilket fint citat:)
SvarSlettOg jeg deler din Salvie forelskelse:)
Da jeg havde have, havde mange typer af salvie, nu hvor jeg bare har en altan, nøjes jeg med en enkelt salg, for salvie må man have :)
Det er berre å møte opp i morgen på Herlighet :)
SvarSlettSalvie har eg i krydderkassene mine, kjenner ein enorm lengsel til vår når eg ser bilda dine!
E :)
Alt eg får vite her hos deg :)
SvarSlettSalvie har eg aldri brukt, og eg visste ikkje at den sår fin med blomster,
og at den kan overvintre.
Neste sommar skal eg kjøpe meg ei salvieplante !
Nydelege bilder som alltid i Humlehagen :)
Takk for koseleg kommentar hos meg.
God tysdagskveld !
Klem
Helt enig i at salvie er vakre og det får du kjempebra fram på bildene dine. Vanlig salvie overvintrer godt i jorda H3/ H4. De er også veldig lett å så. Jeg har faktisk hatt en "hekk" med salvie. Ha det godt! Anne
SvarSlettJeg har faktisk Salvie i hagen :) bruker den når jeg steker poteter i ovnen...men kan blir mye flinkerer til å bruke den ! Så flott det innlegget ditt !
SvarSlettGod kveld klem Monica
Jeg er ikke flink til å bruke salvien min. Har to store fine planter ute, og de har faktisk greid seg gjennom kalde Valdresvintre.
SvarSlettHa en fin kveld.
Klem Inger
Så herleg eit innlegg!
SvarSlettTil å bli glad av :-)
Hej Else Britt
SvarSlettSmukke billeder - kloge ord......jeg elsker ordsprog.
Ønsker dig en god dag:)
Knus Hanne Bente