Mer enn mat..


I går så fikk jeg låne
denne boken som er skrevet av lege Audun Myskja.

Tittelen " Mer enn mat" gjorde meg jo veldig nysgjerrig fordi jeg selv er veldig interessert i matlaging, ernæring og opptatt av at måltidene er ikke
 bare mat for kroppen, men også næring for sjelen!

Det var veldig interessant å lese 
denne boken fordi det er en bok som ikke handler om "spis mindre og mosjoner mer".

Dette er en bok der Audun Myskja ønsker å formidle kjærlighet til ordentlig mat, noe som er en truet art i vår tid. Han skriver om mat som helse og glede, mat som hverdag, mat som ånd og kropp, mat som samfunn og politikk og mat som veiviser for våre indre behov.

Han skriver om det gledelige og det fryktelige som maten uttrykker - og det helt vanlige og alminnelige. Han skriver for de fortvilte som ikke har mat, og alle som har mat men ikke klarer å spise. Han skriver for de som klarer å spise, men ikke klarer å stoppe. Så skriver han for de som bare rett og slett er glad i mat og ønsker å holde seg friske og slanke.

Det er mange gode råd og tips i denne boken når det gjelder mat og helse!

Audun Myskja er opptatt av at vi skal passe på hvor maten vår kommer fra, hvordan den er laget og hvordan den er lagret. Vi skal alltid spise i regnbuens farger! Han skriver om matstress og hvordan vi skal forholde oss når kroppen vår ikke tåler maten. 

Myskja er opptatt av økologi i hverdagen. Han skriver også om kostanbefalingene - at de er for allmenne og absolutte - at riktig mat ofte er mer individuelt enn vi skulle tro! At det er bare vi selv som kan kjenne når vår kropp er i balanse, hva vi tåler best å spise, vi skal ikke sammenligne oss med andre, alle kropper er forskjellige og at vi må lære oss å stole på våre egne instinkter.

Til slutt vil jeg bare nevne så fint Myskja omtaler dette med ro, harmoni, den gode samtalen, levende lys på bordet, oppmerksomhet og hele sanseapparatet vårt når det gjelder måltidene - om hvor stor betydning god stemning har å si rundt et bord for at vi skal nyttegjøre oss maten, og så mye dette har å si for fordøyelsen.

Det motsatte skaper uheldige stressignaler, og lager forvirring i det store systemet i kroppen som skal bringe næring ut til cellene våre.

Kanskje du også ble interessert i å lese denne boken? Den er verdt å lese!

Sjekk på biblioteket der du bor - og en ting er sikkert etter å ha lest denne boken!

Mat er mye mer enn mat!Bless the Food Before Us, the Family Beside Us, and the Love Between Us. Amen Barnwood Sign on Etsy, $40.00

Ta en titt innom Humlehagemat for inspirasjon og matglede hvis du har lyst!
Kjærlig hilsen Else Britt


Hey, I found this really awesome Etsy listing at http://www.etsy.com/listing/174959075/kitchen-print-chalkboard-art-food-quote
Kommentarer

  1. Kære Else-Britt. Tak for gode ord. Jeg kan huske Audun Myskja vældig godt fra min studietid. Og jeg synes bogen her, lyder god. Fordi den er så bred! Tak for dine gode info fra den. Selv studerer jeg lige nu Eva Lydeking Olsens bog: Ny næring 1. Den er skrevet i starten af halvfemserne, så den er snart gammel. Men Eva er nærmest udenfor sin tid, eller meget, meget foran sin tid. Den bog er fantastisk og har ændret mit liv. Hun har skrevet håndskrevne digte indeni, som handler om mennesker - vores biologi og verdens biologi. Det er sjældent at se i en fagbog. Og det er derfor - og pga. meget andet - at den er lidt magisk. Samtidigt går hun også udenom - men forholder sig til - samtidens kæmpeboom af sundhedsprofetier. Og på dét du skriver, lyder det som om, Audun Myskjas bog gør noget af det samme?
    God læsning og oktoberglæde til dig!:) Klem fra Laila

    SvarSlett
  2. Kjære Laila. :) Så interessant det høres ut med boken til Eva Lydeking Olsen, takk skal du ha, jeg ble så glad for at du fortalte meg om denne boken, kjenner med hele meg at denne boken vil jeg gjerne lese! :) Så fantastisk å høre at boken har forandret ditt liv, det ligner litt på det som Audun Myskja også skriver om, dette med hele mennesket..hva maten betyr uten at vi skal tenke på kalorier, spise lite, trene hardt osv - det var så godt å lese en bok om mat der Myskja ser måltidet og helsen vår fra flere perspektiv.. Så koselig at du titter innom bloggen, håper du også har fine oktoberdager! :) Klemmer fra Else Britt

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg