Humlehage-lunsj..



Tenk at asparges egentlig er
 en staude!

Ja, og så tilhører den
 liljefamilien!

Så er asparges faktisk en nydelig
delikatesse!






Du kan koke, steke ,bake, dampe den
 eller du kan lage
 en deilig ovnsrett!

Asparges er jo egentlig ganske 
spennende!

I dag har jeg stekte asparges i ei ildfast form
 som et enkelt tilbehør til
 humlehage-lunsj!







Visste du at asparges har fantastiske
 egenskaper?

Den er fiberrik og inneholder mange gode stoffer som benyttes
 i østens medisin..
ja, kroppen din vil  jo smile og genene dine bare
 juble av ren asparges-glede!!

Saponiner 
er et betennelsesdempende plantestoff som finnes i asparges.
Det har vist seg å ha betennelsesdempende og kreftforebyggende egenskaper.

Saponiner skal også være positivt for fettsammensetningen i blodet, blodtrykkregulerende og påvirke blodsukkeret i positiv retning.

Ellers inneholder asparges kraftige antioksidanter som vitamin A, C,E, K , noen typer B vitamin
 og flere mineraler blant annet mineralene jern, sink og selen !

Proteiner?

Ja, så absolutt!

Asparges inneholder nesten like mye proteiner som spinat!

Men det aller beste med asparges er 
  gleden!

Selvfølgelig av all den
 gode næringen -
men også gleden over den deilige
 smaken!

Og alle mulighetene!

Prøv deg fram med måter å tilberede asparges på som passer
 for deg og familien!

Jeg er svak for å nyte
 gode
 sydlanske dufter
 i 
kjøkkenkroken!

Så jeg har en enkel variant
 med hvitløk
som er rask og tilberede.








Denne bruker jeg som tilbehør til 
kjøtt og fisk
eller som en del av 
et vegetarisk måltid.




Grønn asparges vaskes, tørkes og legges i ei form 
som tåler sterk varme.


Du kan bruke en skarp ostehøvel eller potetskreller
 for å renske stilkene -
men på helt ferske asparges
trengs det nesten ikke.


Tøm over litt olivenolje, nykvernet pepper, en presset hvitløksbåt(etter smak) og strø over et par klyper maldonsalt. Press en sitronbåt over, og legg noen sitronbåter i formen. 


Formen settes i ovnen på høy varme - jeg bruker 250 grader i ca 4-5 min - rister i formen en gang eller to og følger litt med under stekingen - aspargesen skal fortsatt være litt crispi når formen settes på bordet.


Asparges-formen kan du steke raskt
 på slutten når alt det andre 
er klart,
og har du gjester, 
så kan de nesten bare sette seg
 til bords - så setter du bare den rykende duftende aspargesformen
 direkte på bordet noen få minutter etterpå!







Stekt ørret
i dag..
 og bladgrønt
 fra hagen
noen pinjekjerner
og noen striper
kremet balsamico..
og stekte asparges!


Det ble dagens
humlehage-lunsj!











 Bon appetit!


Vi sees!

Kommentarer

  1. Kan vist bare sige; mums ! :-)

    SvarSlett
  2. Mmm staude , lilje og fantastisk god hva mer kan en forlange av en plante.

    Maritklem.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg