Velduftende og vakker....




Mynte..

det er jammen en stor og velduftende familie!

Det er så lett å kjenne
 peppermyntesmaken både i tannpasta og snop, 
og den friske duftende og smakfulle myntefamilien finnes i et utall
 krysninger og varianter!







Du trenger ikke gå så dypt inni studien
 av myntefamilien hvis du ikke er over middels interessert
 i botanikk!

For det er slett ikke
 noe vanskelig å velge mynte, når det gjelder mat, eller til hagen din
 fordi du kan rett og slett bare gå etter 
den deilige duften!






Når du skal kjøpe mynte
 eller få en avlegger - så bare gnir du et mynteblad mellom fingrene dine,
 kjenner etter om du liker duften, og da finner du raskt ut 
hvilken sort du liker best! 

For alle sortene kan brukes,
 men noen er sterkere enn andre typer, og du kan gjerne ha flere mynteslag sammen.

Men ok da!
Når det gjelder engelskmenn..

   så er de veldig bestemte på at det er
 kun grønnmynte(mentha spicata) som kan brukes til
 deres berømte Mint Sauce!

Du kan også lage Mint Sauce til lammesteken..
på engelsk vis!

Blad av 5-6 stilker frisk grønnmynte, 2ss brunt sukker,
 ca 2ss vineddik og 1 1/2 dl kokende vann.

Finhakk myntebladene.
Bland alt og la sausen trekke et par timer før du serverer lammesteik
 med engelsk vri!


Ellers -

siden det er høst og jaktsesong
så fikk jeg lyst til å gi deg oppskrift på
en ekte Brimi!

Brimis Peppermynteeddik

2 dl hakket vasket peppermynte
7 dl hvitvinseddik

Varm eddiken og slå den over den hakkede peppermynten, og
rør til det er avkjølt.
Fyll peppermynteeddiken på flaske eller glass - så kan den siles 
og er klar til bruk etter to uker.
Passer til viltsaus, dressing til viltkjøtt, ryper..ja, det meste!
Peppermynte-eddiken fremhever smaken på en
lett isende måte.

Spennende, ikke sant?

Så -

mynte til te.

De sterke myntetypene
 synes jeg passer best til en deilig kopp te.

Visste du
 at i Nord-Afrika drikkes mynte-te
 dagen lang?



Mynteblader

 som jeg har tørket til de mørke
 vinterkveldene..

du vet
 "vinterkos - sitte under pleddet - te!"

 Det er
 veldig enkelt å lage velduftende
 mynte-te!

Skyll godt en stor bukett mynte,
 knekk den litt sammen og putt den nedi ei kanne.
Mynten skal fylle kannen godt!
Tøm over kokende vann, la den trekke i ca 10 min og vips! Du har din egen te som du søter etter din egen smak.

Men -
hva med mynte i hagen?



I hagen har jeg nesten
 alltid mynte i ei bøtte uten bunn, som jeg graver ned eller i krukke -
fordi det er viktig å begrense den - ja, for den sprer seg ganske så vilt! 
Den vokser nemlig i en voldsom fart -
 som ugress!






Ja, nettopp..
dette er Else Britt sin peppermynte
på rømmen!

Joda, min peppermynte er av og til  på helt ville veier!

 Her har den spredd seg så lystig - litt her og litt der, men for meg gjør det egentlig 
ikke så mye!

Jeg fjerner jo litt innimellom, 
men så titter den ganske fort opp igjen..så jeg har funnet ut at vi liker hverandre
 ganske godt - ja, vi lever lykkelig side om side.. 
mynten og jeg!

Så gjør den jo hagen min litt
 vill og vakker! 

For du verden,
 den duftende mynten er jo så full av sjarm!
Så kan du jo plukke inn så mye mynte du bare vil..
til tørking og alt mulig spennende rart!

For jeg lover deg at
mynten!

Den kommer helt sikkert igjen!



(Alle bildene er tatt 16.10.12)



Kommentarer

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. For en herlig idé med mynte-te til deilige kvelder foran peisen! Jeg skal jammen eg tørke noen selv og kose meg uteover vinteren og sende deg en god tanke samtidig :-)

    SvarSlett
  3. Herlig og inspirerende innlegg om mynte! Nydelige bilder Else Britt!

    SvarSlett
  4. Herlig!
    Jeg har jo en gartnerløs hage, og jammen har jeg ikke peppermynte på rømmen, jeg også:)Bør peppermynten tørkes før den brukes til te, eller kan den brukes fersk også?

    Også er peppermynten min plaget med noe sånn grått belegg (meldugg??) Har du hørt om det og har du råd;) ?

    KLemmM

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Marit Rakel!:)Du kan bruke fersk peppermynte til te - prøv deg fram med mengden.:)Men grått belegg..det har jeg ikke hatt på mine mynteplanter, men det kan kanskje være meldugg,jeg er jammen ikke sikker.:)De tørkede myntebladene bruker jeg til te, fra senhøsten, når mynten har visnet, ellers fra våren og utover bare den ferske til te:)Håper det står bra til! Koselig at du titter innom!:)Klem!:)

      Slett
    2. Tusen takk for svar:) Gleder meg til peppermynte-te:):)

      :).... jeg har nok en litt krøllete sjel, men jeg er underveis:) KLemmm

      Slett
  5. Å SKJØNNE ELSE BRITT SÅ KUNNSKAPSRIK DU ER!
    PEPPERMYNTE I RØMMEN MÅ JEG PRØVE:)
    TAKK FOR SUPRE TIPS MIN VENN!
    KLEM FRA ELI:))

    SvarSlett
  6. Å ja mynte dufter og smaker godt , fin i blomsterbed er den også.
    Jeg tørker bestandig litt til vinterbruk ,mynte-te med honning er godt mot forkjølelse og som bare kos.

    Nydelige bilder og artig og lærerik tekst.
    Maritklem.

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg