Søtpotet-middag..






I
Sentral-Amerika
spises store mengder søtpoteter - spesielt på Haiti, hvor søtpoteten stammer fra.

Søtpoteten er en knoll, Ipomoea batatas Poir, og visste du at søtpoteten er en flerårig urteplante? Ja, en slags klatreplante som kan bli opp mot en meter høy?

Søtpoteten er utrolig rik på betakaroten og inneholder masse fiber, kalium og
C-vitamin !

Den er søtere enn vanlig potet og inneholder litt flere karbohydrater, men minimalt med fett og proteiner.

Så motstridende det enn kan virke, så hevdes det at søtpoteten beskytter mot fedme.
Det er fordi den gir en veldig god metthetsfølelse og er så fiberrik.

Regelmessig inntak av søtpotet anbefales også ved åreforkalkning, dårlig blodsirkulasjon og for høyt blodtrykk på grunn av det høye innholdet av betakaroten. 

Søtpoteten er proppet med antioksidanter som kalles karotenoider!

Det anbefales å spise søtpotet hvis du har vært syk og trenger ekstra god næring, eller hvis du er ekstra mye i fysisk aktivitet og har et økt næringsbehov.

Karotenoider er godt for synet og huden, og forskere anbefaler også inntak av disse antioksidantene som beskyttelse mot hjertesykdom og kreft.

(Fra boken Frisk av Mat, Dr George D. Pamplona-Roger)




I
dag skrubbet jeg
ei søtpotet og to ferske rødbeter til middagen - søtpoteten lot jeg
ha skallet på.




Nydelige
ferske

 rødbeter..

her
er noen
fakta om rødbeter:

rik på karbohydrater
motvirker anemi
basedannende
anbefales ved urinsyregikt
svært fiberrik - senker blodfettstoffer
mageregulerende
appetittvekkende - øker produksjon av magesafter
som helsekost blir revet rødbete i salat eller rødbetjuice brukt 
som kreftforebyggende tiltak.




Jeg
la skivene i ei form smurt
med olje - dryppet litt olivenolje på toppen rødbet- og søtpotetskivene
også, før jeg strødde over flaksalt og grov pepper.













Formen
stod i ovnen ca 15-20 minutter på 200 grader -
prøv deg fram!

 De skal
 være myke og passelig
ovnsbakte.




Mmmm...




Her
er formen ute av ovnen -
vips!

Det gikk ganske raskt!

Imens
 ble stykket mitt med
stekt sei også ferdig, så da var det bare å kose seg!

Nydelig 
smak!

 Og
 søtpotetene?

De
nesten smeltet i 
munnen!




Enkel næringsrik hverdagsmat!




Søtpotetstappe er også nydelig godt!




" Mat som helbreder

I likhet med medisinske urter, inneholder matvarer fra
planteriket stoffer med lignende virkning som et hvilket
som helst legemiddel, men med følgende fordeler:

- de forebygger sykdom i tillegg til å helberede
- de har vanligvis ingen bivirkninger"


Fra boken Frisk av Mat av dr.med og kirurg George D. Pamplona-Roger






Søtpoteter - noe for deg?

Vi sees!











Kommentarer

  1. Vart rett og slett svolten :-)

    Sommarklem

    SvarSlett
  2. Nam! Jeg lager ofte søtpotet men lager som regel søtpotetchips! gøy å variere litt så takk for tips!

    SvarSlett
  3. Takk for informasjon om søtpoteten og oppskrift! Tror jeg må begynne å bruke mer av den -og så er den jo så god! :-)
    Ha en fin dag!

    SvarSlett

Legg inn en kommentar

Populære innlegg