Humlehage-lunsj..
Tenk at asparges egentlig er
en staude!
Ja, og så tilhører den
liljefamilien!
Så er asparges faktisk en nydelig
delikatesse!
Du kan koke, steke ,bake, dampe den
eller du kan lage
en deilig ovnsrett!
Asparges er jo egentlig ganske
spennende!
spennende!
I dag har jeg stekte asparges i ei ildfast form
som et enkelt tilbehør til
humlehage-lunsj!
humlehage-lunsj!
Visste du at asparges har fantastiske
egenskaper?
Den er fiberrik og inneholder mange gode stoffer som benyttes
i østens medisin..
ja, kroppen din vil jo smile og genene dine bare
juble av ren asparges-glede!!
Saponiner
er et betennelsesdempende plantestoff som finnes i asparges.
Det har vist seg å ha betennelsesdempende og kreftforebyggende egenskaper.
Det har vist seg å ha betennelsesdempende og kreftforebyggende egenskaper.
Saponiner skal også være positivt for fettsammensetningen i blodet, blodtrykkregulerende og påvirke blodsukkeret i positiv retning.
Ellers inneholder asparges kraftige antioksidanter som vitamin A, C,E, K , noen typer B vitamin
og flere mineraler blant annet mineralene jern, sink og selen !
Proteiner?
Ja, så absolutt!
Asparges inneholder nesten like mye proteiner som spinat!
Men det aller beste med asparges er
gleden!
Selvfølgelig av all den
gode næringen -
men også gleden over den deilige
smaken!
Og alle mulighetene!
Prøv deg fram med måter å tilberede asparges på som passer
for deg og familien!
Jeg er svak for å nyte
gode
gode
sydlanske dufter
i
kjøkkenkroken!
kjøkkenkroken!
Så jeg har en enkel variant
med hvitløk
som er rask og tilberede.
kjøtt og fisk
eller som en del av
et vegetarisk måltid.
Grønn asparges vaskes, tørkes og legges i ei form
som tåler sterk varme.
Du kan bruke en skarp ostehøvel eller potetskreller
for å renske stilkene -
men på helt ferske asparges
trengs det nesten ikke.
Tøm over litt olivenolje, nykvernet pepper, en presset hvitløksbåt(etter smak) og strø over et par klyper maldonsalt. Press en sitronbåt over, og legg noen sitronbåter i formen.
Formen settes i ovnen på høy varme - jeg bruker 250 grader i ca 4-5 min - rister i formen en gang eller to og følger litt med under stekingen - aspargesen skal fortsatt være litt crispi når formen settes på bordet.
Asparges-formen kan du steke raskt
på slutten når alt det andre
er klart,
og har du gjester,
så kan de nesten bare sette seg
til bords - så setter du bare den rykende duftende aspargesformen
direkte på bordet noen få minutter etterpå!
Stekt ørret
i dag..
og bladgrønt
fra hagen
noen pinjekjerner
og noen striper
kremet balsamico..
og stekte asparges!
Det ble dagens
humlehage-lunsj!
Bon appetit!
Vi sees!
Grønn asparges vaskes, tørkes og legges i ei form
som tåler sterk varme.
Du kan bruke en skarp ostehøvel eller potetskreller
for å renske stilkene -
men på helt ferske asparges
trengs det nesten ikke.
Tøm over litt olivenolje, nykvernet pepper, en presset hvitløksbåt(etter smak) og strø over et par klyper maldonsalt. Press en sitronbåt over, og legg noen sitronbåter i formen.
Formen settes i ovnen på høy varme - jeg bruker 250 grader i ca 4-5 min - rister i formen en gang eller to og følger litt med under stekingen - aspargesen skal fortsatt være litt crispi når formen settes på bordet.
Asparges-formen kan du steke raskt
på slutten når alt det andre
er klart,
og har du gjester,
så kan de nesten bare sette seg
til bords - så setter du bare den rykende duftende aspargesformen
direkte på bordet noen få minutter etterpå!
Stekt ørret
i dag..
og bladgrønt
fra hagen
noen pinjekjerner
og noen striper
kremet balsamico..
og stekte asparges!
Det ble dagens
humlehage-lunsj!
Bon appetit!
Vi sees!
Kan vist bare sige; mums ! :-)
SvarSlettMmm staude , lilje og fantastisk god hva mer kan en forlange av en plante.
SvarSlettMaritklem.